در طول تاریخ، زیبایی اهمیت ویژهای برای انسانها داشته است و افراد همیشه از روشهای مختلفی جهت زیباتر کردن خود و رفع عیوب صورت و بدن استفاده کردهاند.یکی از کارهایی که در زیبایی و جوانسازی پوست و فرم دهی صورت و بدن تأثیر بسزایی دارد، تزریق ژل و انواع فیلر است. تزریق ژل در واقع نوعی درمان بیخطر جهت رفع علائم پیری، افتادگی پوست صورت و بدن است که تزریق آن ، میتواند احساس نشاط و جوانی را به افراد بازگرداند.
ژل
(ساختار و مواد تشکیلدهنده)
یکی از سؤالاتی که برای افراد در زمینه تزریق انواع فیلر پیش میآید، این است که ژل یا فیلر چیست و در ساختار تشکیلدهنده آن چه موادی وجود دارد؟ همانطور که گفته شد، ژلها نوعی پرکننده و حجم دهنده پوستی هستند که جهت جوانسازی، فرم دهی و حجمدهی نقاط مختلف بدن استفاده میشوند. از مهمترین مواد تشکیلدهنده ژل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- هیالورونیک اسید :این ماده طبیعی در پوست تمام انسانها وجود دارد و به حفظ طراوت و رطوبت پوست کمک میکند. تزریق ژل هیالورونیک اسید نهایتاً تا یک سال دوام دارد و پس از آن بهتدریج جذب بدن میشود. انواع فیلرهای هیالورونیک اسید مورد تأیید سازمان غذا و داروی آمریکا شامل ژوویدرم، رستیلن و بلوترو بالانس هستند.
- هیدروکسیل آپاتیت کلسیم :این ماده طبیعی در استخوان بهوفور یافت میشود. هیدروکسیل آپاتیت از نظر میزان غلظت به نسبت هیالورونیک اسید غلیظ تر بوده و طول عمر بیشتری دارد. تزریق این ماده به پوست سبب تحریک کلاژنسازی و رفع خطوط و چین و چروک خواهد شد. از انواع فیلرهای هیدروکسیل آپاتیت کلسیم مورد تأیید سازمان غذا و دارو میتوان به رادیز اشاره کرد.
- اسید پلی ال لاکتیک :این ماده با تحریک کلاژنسازی موجب استحکام پوست و کاهش چینوچروک میشود. ژل اسکالپترا یکی از فیلرهای مورد تأیید سازمان غذا و داروی آمریکا است که حاوی مقدار زیادی اسید پلی ال لاکتیک است و نتایج آن تا دو سال باقی میماند.
- پلی متیل متاکریلات :با اینکه این ماده صنعتی است ولی برای استفاده در بدن ایمن شناخته شده است. همچنین به دلیل داشتن کلاژن فراوان در خود، سبب سفتی و انسجام پوست میشود. بلافیل یکی از فیلرهای پلی متیل متاکریلات تأییدشده در سازمان غذا و داروی آمریکا است.
فرق ژل و فیلر
برای زیباسازی و حجمدهی به صورت از ژل یا فیلر استفاده میکنند. فیلر یک ماده طبیعی یا مصنوعی است که با تزریق به بافت صورت، چین و چروکها را از بین برده و حجم صورت را افزایش میدهد. ژلها خود نوعی فیلر هستند که تنها برای حجیم کردن ناحیههای خاصی از صورت استفاده میشوند. تزریق در لب، چانه، گونه و … بسیار رایج است.
کاربردها
بیشتر افراد تزریق ژل را راهی برای حجیم کردن صورت و رفع چین و چروکها میدانند. درصورتی که این مورد تنها یکی از کاربردهای آن است. FDA تزریق ژل را راهی موثر برای رسیدن به نتایج زیر میداند:
-
از بین بردن چروک ها
حجیم شدن صورت خودبهخود چین و چروکها را از بین میبرد. خط پیشانی، خط اخم، خط خنده، چینهای دور لب، بینی و چشم با تزریق بهبود مییابند. تزریق ژل خط خنده و خط اخم بسیار رایج است.
-
از بین بردن سیاهی و گودی زیر چشم
تزریق به زیر چشم رطوبت، کشش و استحکام پوست را افزایش میدهد. این امر باعث از بین رفتن گودی زیر چشم و روشنتر شدن این ناحیه میشود.
-
اصلاح بینی
بدون انجام عمل بینی میتوانید فرم بینی خود را اصلاح کنید. اصلاح بینی یکی از کاربردهای محبوب تزریق ژل است.
-
جوانسازی پوست دست
فیلرها علاوه بر صورت روی دستها هم تاثیر مطلوبی میگذارند.
-
حجم دهی و زاویه سازی در صورت
ژل یکی از بهترین راهها برای حجمدهی به صورت است. بخصوص برای صورت لاغر که تاثیر شگفت انگیزی دارد.از ژلها و فیلرها میتوان برای برجسته کردن لبها، گونهها و چانه استفاده کرد. تزریق ژل گونه، ژل لب و چانه اگر درست و به اندازه انجام شود. تاثیر شگرفی در زیبایی دارد.
کاربردهای تایید نشده توسط FDA
عدم تایید یک روش درمانی توسط سازمان FDA لزوما به معنی نامناسب بودن یا پرخطر بودن آن روش نیست. سازمان FDA برای تایید داروها و روشهای درمانی دستورالعمل خاصی دارد که گاهی باعث عدم تایید آنها میشود. به هر حال قوانین FDA مورد تایید پزشکان سرتاسر دنیا است و بهتر است از آنها پیروی شود.
- افزایش حجم سینهها،
- افزایش حجم باسن،
- حجمدهی به پاها،
- تزریق ژل به درون استخوان، تاندون، رباط و عضله.
مزایا
یکی از رایجترین و پرطرفدارترین روشهای زیبایی صورت است. علت این محوبیت را میتوان از مزایای آن فهمید. بعضی از آنها عبارتند از:
زیباتر کردن چهره و افزایش اعتماد به نفس
از بین بردن نشانههای پیری پوست و جوانسازی آن
عدم نیاز به جراحی، بخیه، بستری شدن و بیهوشی
مشاهده سریع نتیجه تزریق ژل
سازگاری ژلهای تزریق شده با بدن
معایب
تمام روشهای درمانی با بروز عوارض جانبی همراه هستند. تزریق ژل در کلینیکهای معتبر تا حد زیادی عوارض تزریق های زیبایی را کاهش میدهد. با این حال در روزهای ابتدایی ممکن است شاهد موارد زیر باشید:
ایجاد درد خفیف
سوزش خفیف
کبودی، قرمزی و التهاب
بیحسی در ناحیه تزریق
موارد فوق تا حداکثر سه روز بعد از عمل از بین میروند. اما عوارض خطرناکتری مانند جابجایی ژل و عفونت در اثر تزریق ژل در کلینیکهای غیرمجاز و عدم توجه به مراقبتهای بعد از تزریق هم محتمل است.
انواع ژل از نظر ماندگاری
معمولاً نتیجه تزریق در همان جلسه اول کاملاً مشخص است همین موضوع سبب شده تا این محصول زیبایی در بین افراد محبوبیت بیشتری داشته باشد. نکتهای که در تهیه انواع ژل و فیلر باید به آن توجه کرد این است که ژل خریداری شده، علاوه بر استانداردهای لازم باید از جانب سازمان غذا و داروی آمریکا FDA نیز تأیید شده باشد. انواع ژل بهطورکلی از نظر ماندگاری به سه گروه تقسیم میشوند:
- ژل موقت : ژل موقت شامل هیالورونیک اسید، کلاژن، چربی بدن و کلسیم هیدروکسید است. از این ژل بهمنظور افزایش حجم در لب، گونه و فرم دهی سایر نقاط بدن استفاده میشود.
- ژل نیمه دائمی : این دسته از ژلها در بیشتر مواقع جهت پرکردن خطوط عمیق صورت و درمان افتادگی استفاده میشوند. توجه داشته باشید که فیلرهای نیمه دائمی بعد از چند هفته نیاز به ترمیم مجدد دارند.
- ژل دائمی : فیلر دائمی در برندهای مختلفی تولید میشوند؛ اما تنها تعداد محدودی از آنها مورد تأیید FDA آمریکا هستند. تخلیه فیلرهای دائمی کمی سخت است و عوارض جانبی بیشتری مثل عفونت را برای فرد به همراه دارد؛ بنابراین استفاده از آن به هر کسی توصیه نمیشود.