زاویه سازی فک با پروتز یکی از پرطرفدارترین عملهای زیبایی در سالهای اخیر بوده است. حتی بسیاری از افراد مشهور در کشورهای مختلف نیز این عمل را انجام میدهند. علت محبوبیت زاویه سازی صورت. البته زاویه سازی فک همیشه هم علت زیبایی ندارد. برخی به علت مشکلات مادرزادی یا ضربه به صورت دچار آسیب در فک میشوند و به فکر ترمیم آن هستند.
جراحی پروتز زاویه فک،جراحی است که در ان خطوط گردن،چانه و فک بهبود داده میشود.این جراحی شامل قرار دادن ایمپلنت در اطراف استخوان فک بیمار برای افزایش اندازه و زاویه سازی و دستیابی به تعادلی جذاب تر بین ویژگیهای صورت است
پروتز صورت
پروتزهای صورت مواد جامد و سازگار با بافتهای انسانی هستند که برای تقویت ساختار فیزیکی صورت طراحی شدهاند.
نوع و اندازه دقیق پروتز صورت که به بهترین وجه برای شما مناسب است، نیازمند ارزیابی اهداف ، ایراداتی که می خواهید اصلاح کنید و تشخیص جراح است.
در حالی که هر ناحیه از صورت را می توان با پروتز تقویت کرد، گونه ها، چانه و فک رایج ترین مکان ها برای پروتز هستند. اگر چانه کوچک، فک ضعیف یا نداشتن کانتور صورت شما را آزار می دهد، جراحی پلاستیک با پروتز صورت ممکن است برای شما مفید باشد.
پروتز زاویه فک، برای چه کسانی مناسب است؟
استفاده از پروتز زاویه فک تنها جنبه زیبایی دارد و برای افرادی مناسب است که بخواهند زاویه فک برجسته تری داشته باشند. اغلب این افراد هیچگونه نقص مادرزادی در صورت ندارند و تنها برای زیبایی بیشتر چنین کاری می کنند.
اما گاهی برخی افراد به دلیل وجود نقص مادرزادی یا رشد نامتقارن استخوان، دچار نقص رشد استخوان فک در یک طرف صورت یا هر دو طرف می شوند. در چنین حالتی علاوه بر خود استخوان، زاویه فک شان نیز دچار اختلال می شود. در صورت بروز این اختلال، برای برطرف شدن این نامتقارنی می توان از پروتز زاویه فک به صورت یک طرفه و یا دو طرفه استفاده نمود.
انواع پروتز ها برای زاویهسازی فک
برای زاویه سازی فک با پروتز از دو نوع پروتز مختلف استفاده میشود. در ادامه آنها را نام بردهایم و ویژگیهای هر یک را بیان میکنیم.
پروتز پلیاتیلنی (Prous polythelene chin implant)
پروتز پلیاتیلنی که در کشور ما از آن تحت عنوان “مدپور” یاد میشود بهترین نوع پروتز برای زاویه سازی فک است. این نوع پروتز مدلها و اندازههای متنوعی دارد. پزشک میتواند این نوع پروتز را متناسب با ساختار صورت فرد برش دهد و بسازد. بنابراین زاویه سازی فک با پروتز پلی اتیلنی، جلوهای طبیعی ایجاد میکند.
پروتز سیلیکونی
تنوع این نوع پروتزها کمتر است. به همین دلیل برای افرادی مورد استفاده قرار میگیرد که فرم صورت آنها خاص نیست و نیازی به پروتزهایی با ویژگیهای منحصر به فرد ندارد. جراحی زاویه سازی فک با پروتز سیلیکونی نسبت به مدپور سادهتر است.
شیوه جراحی زاویه سازی فک با پروتز
برای انجام این عمل ابتدا جراح شکل صورت را به طور کامل طراحی میکند. سپس با توجه به آن پروتز را تراش میدهد. بعد از تراش پروتز در محل مورد نظر که از قبل برش داده شده قرار میگیرد. در انتها جراح با استفاده از پیچ پروتز را در محل خود فیکس میکند و جای برش را با بخیه میبندد البته پروتزهای ازپیش ساخته شده استفاده بیشتری دارند که دراندازه های بزرگ وکوچک ومتوسط بسته به اندازه صورت ومیزان اضافه کردن مورد استفاده قرارمیگیرند.
البته میتوان پروتز را بدون پیچ در فک گذاشت ولی جراحان برای جلوگیری از تغییر احتمالی در پروتز ترجیح میدهند آن را فیکس کنند البته درمورد پروتزهای پلی اتیلنی یامدپور حتما باید پروتز باپیچ ثابت شود.
توجه داشته باشید که عمل زاویه سازی فک با پروتز تحت بیهوشی عمومی انجام میشود. برای گذاشتن پروتز در دهان ابتدا برش کوچکی در ناحیه دهان ایجاد می شود. بنابراین هیچگونه ردی از جراحی روی صورت باقی نمیماند.
برتری کاشت پروتز نسبت به سایر روش های جایگزین زاویه سازی فک
باید توجه داشته باشیم که پروتز زاویه فک باعث برجستگی اسکلت استخوانی می شود در حالی که استفاده از روش های جایگزین، باعث ضخیم شدن بافت نرمی می شود که بر روی استخوان قرار گرفته است. اسکلت برجسته با حرکت سر و چرخش گردن به بالا، پایین و اطراف، کاملا ثابت می ماند و برجستگی و زیبایی خود را حفظ می کند. در حالی که بافت نرم روی استخوان، قابلیت چند میلیمتر جابه جایی به اطراف را دارد. مثلا بسته به وضعیت چرخش سر و گردن، گاهی بالاتر و یا پایین تر از محل واقعی زاویه فک را برجسته می کند.
روش انجام پروتز زاویه فک
این جراحی معمولا یک عمل سر پایی است که با استفاده از بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی همراه با آرامبخش انجام میشود.یک برش کوچک در زیر چانه یا داخل دهان ایجاد میشود.از طریق این برش جراح،جراح زیبایی فضایی را برای ایمپلنت سفارشی جهت پروتز زاویه فک ایجاد میکند و ان را در اطراف استخوان چانه قرار میدهد.
عمل جراحی معمولا کمتر از یک ساعت طول میکشد،البته اگر روندهای دیگری نیز به آن اضافه شود،زمان عمل متناسب با آن افزایش میابد.پس از جراحی برش یا بخیه بسته میشود و گاهی چانه بیمار پانسمان میگردد
معایب و عوارض پروتز زاویه فک
این روش ماندگاری بالایی دارد اما طبیعی است که مانند سایر جراحی ها عوارضی داشته باشد.
عوارض جانبی این عمل عبارتند از :
- ورم در ناحیه صورت
- کبودی
- عفونت ناشی از ورود میکروبها به محل زخم
- عوارض ناشی از حساسیت به داروهای بیهوشی.
- عدم تقارن که باعث میشود به جراحی مجدد دیگری نیاز داشته باشید.
اگر این عمل توسط پزشکی متبحر انجام شود و نکات قبل و بعد هم به درستی رعایت شوند، این عوارض یا به حداقل میرسد.
اقدامات و مراقبت های بعد از زاویه دهی فک با پروتز
- زدن چسب روي چانه به مدت ٧٢ ساعت.
- دائما علائم غفونی را در نواحی زخم کنترل کنید و زخم را تمیز نگه دارید.
- بهداشت دهان و دندان رعایت نمائید.
- استفاده از سرم نمکی، دهان شویه، محلول کلر هگزیدین ( به ویژه پس از غذا ) در فاصله زمانی منظم.
- دو روز بعد عمل پروتز چانه، استحمام بلامانع است.
- بعد از جراحی، یک الی سه روز احتمال بروز تورم و کبودی در نواحی که پروتز کار گذاشته شده، وجود دارد. در این حالت جای نگرانی نیست و کاملا طبیعی می باشد.
- در این حالت می توانید به منظور کاهش تورم و کبودی بینی ، تا 24 ساعت از کمپرس یخ استفاده نمایید.
- به خوبی استراحت کنید.
- تا چند روز از انجام فعالیت های سنگین خودداری نمایید.
- خطرات جراحی پروتز چانه
- در برخی موارد نادر ممکن است فرد دچار عفونت و اختلالات حسی گذرا و رد پروتز شود. در این حالت ممکن است نیاز باشد پروتز برای مدتی برداشته شود.
- در صورتی که بعد از جراحی پروتز، فرد دچار درد همراه با تب شد، باید بلافاصله پزشک خود را در جریان قرار دهد.
- استفاده لوازم آرایشی یک هفته پس از عمل بدون تماس مستقیم با برش ها بلامانع است.
- در صورت قابل جذب نبودن بخیه ها، یک هفته بعد از عمل بایست برای کشیدن آنها اقدام کنید.
- ورم جزو یکی از رایج ترین عوارض موقتی است که پس از گذشت مدتی از بین می رود.
- جوییدن غذا تا مدت زمان کوتاهی ممنوع است و بیمار باید از غذاهای نرم و آبکی استفاده کند.
- پانسمانی که بعد از جراحی چانه مورد استفاده قرار میگیرد باید دو الی سه روز باقی بماند.