مشکلات پوستی همچون آکنه ، سیاهی دور چشم ، تبخال ، پسوریازیس ، کهیر و … ممکن است برای هر فرد در طول زندگی اتفاق بیافتد. البته نحوه برخورد با این مشکلات بسیار مهم است بعضی از این مشکلات ژنتیکی هستند ولی بعضی از مشکلاتی که زیاد خطرناک نیستند و ما از آنها چشم پوشی میکنیم ممکن نشانه ای از مشکلات جدی تر باشند. در ادامه مشکلات رایج پوستی و نحوه برخورد با هرکدام را توضیح میدهیم.
-
آکنه
معمولا روی پوست صورت، شانهها، گردن، سینه و قسمت بالای کمر دیده میشود. در انواع مختلفی مانند سرسیاه، سرسفید، جوشهای ریز یا عمیق، و کیستهای دردناک وجود دارند. اگر درمان نشوند، ممکن است جای آنها بهصورت زخم یا نقطههای تیره باقی بماند. آکنه (جوش های قرمز متشکل از غده های چربی و میکروب های آلوده) جزء تحریک کننده ترین مشکلات رایج پوستی می باشد که می تواند ازسنین نوجوانی تا بزرگسالی ادامه یابد. برای رفع آکنه می توانید از پاکسازی پوست، استفاده از تونر و مرطوب کننده بهره ببرید. همچنین، درمان های دارویی به صورت کرم نیز با مراجعه به پزشک امکان پذیر است. شایان ذکر است آکنه های شدید در برخی افراد با داروهای خوراکی نظیر مصرف آنتی بیوتیک و همچنین در بانوان مصرف قرص ضدبارداری موثر می باشد.
-
سیاهی دور چشم
تیرگی و سیاهی دور چشم از جمله مواردی است که گاهاً برای افراد پیش می آید و جز مشکلاتی است که جای نگرانی نداشته و به خودی خود معمولاً خوب می شود. دلیل آن معمولاً کم خوابی ، خستگی ، عطسه زیاد ، مصرف سیگار و دخانیات و گاهاً کهولت سن و عوامل ژنتیکی است که با خواب مناسب و مصرف آب کافی تا حد زیادی برطرف می شود. اما اگر این مورد بسیار طولانی باشد، می بایست به پزشک مراجعه کرده تا از روشن کننده و کرم های مخصوص دور چشم استفاده نمائید. گاهاً ممکن است سیاهی دورچشم نشان از بیماری کبدی یا مشکلات کلیه ها نیز باشد که می بایست بررسی شود.
-
تبخال
عامل اصلی بروز این بیماری پوستی، ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) است. نوع HSV-1 آن که معمولا باعث ایجاد تبخال در اطراف دهان میشود؛ اغلب از طریق تماس پوست به پوست انتقال پیدا میکند. در مقابل نوع HSV-2 آن که بسیار شایع و مسری است، معمولا باعث ایجاد تبخال تناسلی میشود و از طریق تماس جنسی نیز گسترش مییابد. هیچ درمانی برای آنها وجود ندارد و فقط به کمک داروهای ضدویروس میتوان سریعتر ضایعه را برطرف کرد. معمولا با هر دوره استرس دوباره عود میکنند.
-
اگزما
به التهاب یا آماس پوست همان اگزما یا درماتیت گویند که خارش ، قرمزی ، تورم و پوست ریزی را به دنبال دارد. اگرچه اگزما مسری نیست اما در خانواده های با سابقه آسم و آلرژی ، احتمال بروز آن بیشتر است. در عین حالیکه بروز اگزما مشخص نیست ولی می تواند ناشی از فعالیت سیستم ایمنی بدن نسبت به عوامل ناشناخته باشد. همچنین عواملی نظیر آب و هوای بیش از حد گرم یا سر، تماس به حیوانات، استرس، استعمال دخانیات، تماس با مواد حساسیت زا مانند پشم، غذاهای حساسیت زا ، مواد شیمیایی موجود در صابون ها ، لوازم آرایشی و بهداشتی و همچنین عطرها نیز در اگزما موثر است. استفاده از لباس های نخی، عدم تماس پوست با مواد حساسیت زا، دوری از گرما و تعریق ، مصرف آنتی هیستامین و کوتیکواستروئید ، عدم خارش ، کمپرس آب سرد، نوشیدن آب فراوان ، حمام با آب ولرم ، روغن زیتون ، کاهش استرس ، استراحت ، استفاده از مرطوب کننده، حذف مواد غذایی حساسیت زا و نوشیدن چای سبز را می توان به عنوان راه هایی در درمان اگزما معرفی کرد.
-
پسوریازیس
پسوریازیس یا صدف از جمله بیماریهای پوستی خود ایمنی ست که در آن سیستم دفاعی بدن به سلولهای پوستی حمله میکند. نتیجه این امر لکههای دردناک و قرمز رنگی است که بر روی سطح پوست ایجاد میشوند. پسوریازیس مسری نیست و امکان انتقال آن از شخصی به شخص دیگر وجود ندارد. این بیماری از برجستگیهای کوچک قرمز رنگ بر روی پوست شروع شده و کم کم بزرگ و فلسدار میشود. در پسوریازیس پوست ضخیم به نظر میرسد اما اگر فلسها کنده یا ساییده شوند پوست فرد دچار خونریزی خواهد شد. روش های درمانی بسیاری برای پسوریازیس وجود دارد برخی از این روشها سرعت ایجاد سلولهای جدید پوستی را کاهش میدهند در حالی که برخی روشهای دیگر خشکی پوست و خارش را از بین میبرد. لذا لازم است به منظور تعیین نوع درمان با پزشک معتمد مشاوره کنید پزشک بر اساس میزان و شدت راشها، محل آنها در بدنتان، سن شما و از همه مهمتر سلامت جسمیتان، برنامه درمانی و داروی مناسب برای شما را در نظر میگیرد.
-
کهیر
کهیر بثورات پوستی قرمز، برجسته و خارشدار است که گاهی توسط یک ماده حساسیتزا بروز میکند. خوشبختانه مسری نیست و برای پیشگیری از آن باید از خوردن مواد غذایی که به آنها حساسیت دارید اجتناب کنید. درمان کهیر شامل مصرف انواع قرصهای ضدحساسیت مانند آنتیهیستامین به طور منظم برای چند هفته است.
-
زگیل
زگیل از جمله بیماریهای پوستی است که از تماس مستقیم پوست شخص با ویروسی به نام پاپیلومای ایجاد میشود. این ویروس به خارجیترین لایه پوست حمله کرده و منجر به رشد سریع و غیرعادی سلولهای پوستی میشود. ویروس پاپیلومای منجر به بروز عفونت نمیشود اما در اثر بریدگی یا خراشیده شدن پوست به سلولهای زیرین پوست هم نفوذ خواهد کرد و منجر به تشکیل زگیل در این قسمتها میشود. اغلب زگیلها بدون درد هستند مگر اینکه در نقاط حساسی از بدن که در تماس با جسم دیگری است به وجود آمده باشند (مانند کف پا، پاها، دستها و حتی صورت). در برخی موارد زگیلها کاملاً بی ضرر بوده و بدون انجام هیچگونه اقدامی پس از مدتی خود به خود محو میشوند. در برخی موارد دیده شده که بعد از درمان دوباره زگیلها باز گشتهاند.
-
روزاسه
روزاسه یک بیماری پوستی شایع است که باعث قرمزی و بیرونزدگی رگهای خونی صورت میشود. همچنین ممکن است برجستگیهای کوچک، قرمز و چرکی ایجاد کند. این علائم ممکن است مدتها شعلهور شوند و سپس برای مدتی از بین بروند. این بیماری به دلایل نامشخصی بیشتر در خانمهای میانسال که پوستی روشن دارند دیده میشود. هیچ درمانی برای آن وجود ندارد و فقط میتوان با داروهای موضعی و خوراکی علائم آن را کاهش داد.
-
لک و پیس
لک و پیس یا ویتیلیگو نوعی بیماری پوستی است که باعث از بین رفتن رنگ پوست به شکل لکه در نواحی مشخصی میشود. این لکهها در هر قسمت از بدن حتی روی مو و قسمت داخلی دهان میتوانند بروز کنند. رنگ پوست و مو ناشی از وجود رنگدانهها یا ملانین است و این بیماری هنگامی اتفاق میافتد که سلولهای تولیدکننده ملانین در اثر خودایمنی یا ژنتیک از بین بروند. خوشبختانه این بیماری تهدیدکننده زندگی یا مسری نیست. درمان آن که شامل نوردرمانی و مصرف داروهای موضعی است؛ شاید بتواند ملانین را به پوست آسیبدیده بازگرداند؛ اما از کاهش مداوم رنگ پوست یا عود آن جلوگیری نمیکند. در صورت عدم درمان، معمولاً این لکههای بیرنگ با گذشت زمان بزرگتر میشوند.