براساس کیفیت پوست بینی و همچنین شکل بینی میتوان نوع آن که استخوانی یا گوشتی است را تشخیص داد. بینی استخوانی پوست نازک دارد و استحکام غضروف و استخوان آن نسبت به بینی گوشتی بیشتر است. عوامل مختلفی همچوت وراثت یا ضربه به بینی باعث ایجاد قوز بینی میشود. قوز بینی ناشی از بزرگ بودن استخوانهای بینی، تیغه بینی یا هر دو میباشد. قوز بینی بطور معمول در اثر وجود مشکل هم در استخوان و هم غضروف بینی رخ میدهد. ترمیم آن شامل کوچک کردن استخوانها و غضروفها تا حد مطلوب میباشد. جدا کردن به مقدار بسیار کم باعث اصلاح این مشکل نمیشود و برداشتن این قسمتها به مقدار بیش از حد نیز موجب بدشکلی و ایجاد بینی زینی شکل خواهد شد. برای همین جراحی بینی استخوانی باید توسط پزشک متخصص انجام شود
مراقبت های قبل از جراحی بینی :
- نکتهای که به شدت توصیه میکنیم به آن توجه کنید، انتخاب جراحی باتجربه و ماهر است که در زمینه جراحی بینیهای استخوانی تجربه کافی را داشته باشد.
- تمام آزمایشات لازم را که پزشک تجویز کرده است انجام دهید و برای بررسی بیشتر به پزشک خود تحویل دهید.
- بعد از انتخاب پزشک لازم است که برای دستیابی به نتیجهای مطلوب، حتما به دستورات پزشک توجه کنید.
- بهتر است ۱۴ روز قبل از عمل مصرف هرگونه داروهای رقیقکننده خون مثل آسپرین را قطع کنید.
- توصیه میکنیم که ۱۴ روز قبل از عمل از مصرف هرگونه دخانیات به خصوص قلیان و سیگار خودداری کنید.
- اگر به بیماری خاصی مبتلا هستید و پزشک مصرف داروی خاصی را برای شما ضروری میداند یا اگر به داروی خاصی حساسیت دارید، بهتر است پزشک خود را در جریان قرار دهید.
- بهتر است که ۶ تا ۸ ساعت قبل از عمل ناشتا باشید.
روش های جراحی بینی استخوانی:
- جراحی بینی به روش استئونومی:
در افرادی که قوز بینی بسیار شدید باشد و پزشک مجبور باشد که از روش استئونومی استفاده کند، در این روش بینی از کنارین میشکند در نتیجه عوارضهای بعد از عمل با شدت بیشتری بروز پیدا میکنند. ممکن است تا یکسال بعد از جراحی، تورم بینی ادامه پیدا کند. - جراحی بینی به روش باز:
در روش جراحی باز برش هایی روی اطراف بینی و زیر تیغه بینی ایجاد می شوند و پوست روی بینی برداشته می شود تا جراح دسترسی های لازم را برای ایجاد تغییرات داشته باشد. دوران نقاهت در جراحی بینی به روش باز نسبت به روش بسته بیشتر است. همچنین کبودی و تورم بعد از جراحی بسیار بیشتر است. ولی جراحی بینی به روش باز در مواردی که نیاز به انجام جراحی باشد، ضرورت دارد و نمی توان از روش بسته کمک گرفت. - جراحی بینی به روش بسته:
در این روش نحوه عمل بینی به این صورت می باشد که جراح بینی تمامی برش های عمل را داخل بینی ایجاد می کند و با استفاده از ابزار مخصوصی پوست بینی را به میزان بسیار کمی از اسکلت بینی جدا کرده و بالا نگه داشته می دارد و پس از آن اقدام به اعمال تغییرات روی بینی می کند.
مراقبت های بعد از عمل جراحی:
- معمولا پزشکان داروهایی را برای کنترل درد و جلوگیری از عفونت تجویز میکنند. این داروها را درست طبق دستور پزشک مصرف کنید و از مصرف سرخورد داروهای دیگر به شدت خودداری کنید.
- کمپرس آب سرد جریان خون را کاهش میدهد، به همین دلیل برای جلوگیری از کبودی و تورم بیشتر بهتر است که از کمپرس آب سرد استفاده کنید.
- برای تمیز کردن صورت از دستمالهای نمناک استفاده کنید.
- برای تعویض چسب بینی حتما به پزشک متخصص خود مراجعه کنید.
- از مکانی که ممکن است باعث ضربه به بینی شود، دوری کنید.
- مصرف مایعات کافی بعد از عمل جراحی بینی استخوانی میتواند باعث تسریع در روند بهبودی شود.
- در هنگام عطسه کردن دهان خود را به صورت کامل باز کنید تا هیچگونه فشاری به بینی وارد نشود.